HTML

Munkahely Kell

Munkahely kell - ha az az álmod, hogy rokkantnyugdíj vagy munkanélküli segély helyett végre fizetést kapj. Megkeresem, akiknek sikerült és akik segíthetnek.

Rovatok

Rovatok

2011.02.18. 22:34 munkahelykell

Láthatatlan támogatás

„Orbán Viktor arca a letapogatás által egy nyitott, markáns, határozott, pozitív személyiséget sugall” - mesélte benyomásait egy vak személy. 2007-ben  gipszből öntötték ki Orbán Viktor és Sólyom László arcvonásait, hogy a látássérültek is némi képet kapjanak róluk. Vajon mit mondanának most a látássérültek a miniszterelnök arcáról?

 

A kormány az Európai Unió elnökeként könnyen kellemetlen helyzetbe kerülhet, ha válaszolnia kell arra a kérdésre, miért hagyta szétesni a látássérültek társadalmi és munkahelyi integrációját szolgáló országos rehabilitációs hálózatot, amire eddig 682 millió forint uniós támogatást fizettek ki a nonprofit szervezeteknek.


A felnőtt korukban látássérültté válóknak szükségük van a segítségre, hogy megtanuljanak önállóan élni, közlekedni, ezt hívják elemi rehabilitációnak.E nélkül nem müködik a munkára felkészítő foglalkozási rehabilitáció. Hét régiós központ elemi rehabilitációs tevékenységének európai uniós (TÁMOP 5.4.7) támogatása zárul le február végén, és csak az őszi időszaktól van pályázható uniós forrás a folytatásra. A közte lévő bő fél évet a magyar költségvetésnek kellene finanszíroznia, ami zökkenőmentesen már nem valósítható meg. A rehabilitációt végző nonprofit szervezetek is megerősítik, hogy az elemi rehabilitáció működtetésének folytonossága nem látszik biztosítottnak, ha csak 2011 szeptemberétől áll majd leghamarabb rendelkezésre uniós forrás a folytatáshoz. A két ütem között mindenképpen szükséges magyar forrásból biztosítani a szolgáltatás működtetését, ez hozzávetőlegesen 3-4 száz millió forintot jelent országosan. A szolgáltatás működtetése az évente látássérültté váló hatezer ember számára mindenképpen szükséges. Ehhez azonban stabil finanszírozás és jogszabályokban rögzített működési keretek szükségesek.


Az országos rehabilitációs hálózat indulásakor a 2008-2013 közötti időszakra 5,3 milliárd forint támogatást terveztek, amelynek forrását részben az európai uniós TÁMOP és TIOP program biztosítja. Az uniós pénzek egy részét már kifizették, a folytatáshoz magyar források is szükségesek, hogy a 700 ezer aktív korú megváltozott munkaképességű személy a jelenleginél (7-9 százalék) nagyobb számban dolgozhasson és adót fizessen. Nem mellesleg az is elkerülendő, hogy a médiatörvény körüli botrány mellé egy ennél is nehezebben kezelhető "fogyatékos-botrány" is a kormány nyakába szakadjon.
 

Szólj hozzá!

Címkék: orbán viktor támop tiop rehabilitáció látássérült fogyatékos botrány


A bejegyzés trackback címe:

https://munkahelykell.blog.hu/api/trackback/id/tr392671653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása