HTML

Munkahely Kell

Munkahely kell - ha az az álmod, hogy rokkantnyugdíj vagy munkanélküli segély helyett végre fizetést kapj. Megkeresem, akiknek sikerült és akik segíthetnek.

Rovatok

Rovatok

2011.03.24. 21:00 munkahelykell

Etikátlan manőverek

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetésének etikátlan manővereit követő civil demonstráció és sajtóvisszhang nem tette érzékennyé a kormányzatot arra, hogy teljesítse törvényben vállalt kötelezettségeit a látássérült emberek irányába. Ezzel nem csak az érintett látássérültek maradnak ellátás nélkül, hanem ablakon kidobott pénzzé silányul a több mint fél milliárd forintos uniós támogatás is.

A Látássérült Állampolgárok Jogaiért Mozgalom azért demonstrált a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) előtt, hogy felhívja Réthelyi Miklós miniszter és a kormány figyelmét az elemi rehabilitációs szolgáltatás megszüntetésének következményeire. Évente 1200 látássérült ember társadalmi, munkahelyi visszailleszkedése vált lehetetlenné, mert az országos hálózat elküldte a szakembereket és bezárt. 12 pontból álló petíciónkat Szőke László fogyatékosságügyi főosztály vezetető átvette, és egy-két napon belül pályázat kiírását ígérte. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium hazudott a látássérülteknek, pályázatot a mai napig nem írt ki.

A NEFMI minden felelősséget elhárít, de mást tesz a háttérben, ahhoz képest, amit a nyilvánosság előtt mond. Attól ugyanis nem mer elállni, hogy teljesítse törvények által kötelező feladatát, ezért ígérget, hogy egyszer majd pályázatot ír ki az elemi rehabilitációs szolgáltatás folytatására. Visszatetsző, hogy a minisztérium folyamatosan időpontokat nevez meg a nyilvánosság előtt, amit azután nem teljesít, ezzel megtéveszti a látássérülteket és megszakítja sokak ellátását, megtörve bizalmát abban, hogy színvonalas segítséget kaphatnak a társadalmi visszailleszkedéséhez, munkavállalásához. Eközben átlátszó elterelő hadművelettel ügyetlenkedik: az előző kormányt és a rehabilitációt végző nonprofit szervezeteket hibáztatja a kialakult helyzetért. Teszi ezt annak ellenére, hogy a jogszabályok és a nyilvánosságra hozott támogatási szerződések alapján a tárca érvei igazolhatóan hamisak.
 
A hozzánk forduló látássérültek védelmében több alkalommal felhívtuk a figyelmet a NEFMI felelősségére. Az okozott kár hosszú idő munkájával hozható csak helyre, amire a szolgáltatás visszakapaszkodhat arra a szintre, ahol március1-je előtt tartott. Az Európai Unió 682 millió forint támogatást (TÁMOP 5.4.7) adott az országos hálózat kiépítésére, ami hatékonyan működött. Nem lehet bedönteni és otthagyni, mint egy rozzant kft.-t.
A rászorulókat cserbenhagyó, a nyilvánosság előtt tett ígértet be nem tartó, a közpénzzel könnyelműen bánó minisztériumi vezetés alkalmatlan a rábízott feladat elvégzésére. A Látássérült Állampolgárok Jogaiért Mozgalom március 21-én felszólította Réthelyi Miklós minisztert: vállalja a felelősséget a tárca mulasztásaiért és mondjon le megbízatásáról. A NEFMI válaszközleményében folytatta elterelő manővereit, de úgy tűnik, hogy már belefáradt ebbe. Közleményét így fejezte be: "a minisztérium az ügyet ezzel lezártnak tekinti". Megdöbbentő színvallás. A saját sorsukat kezükbe vevő látássérültek véleményét már ismeri a NEFMI, ideje azt is tudatosítania, hogy nem bánhat lekezelő módon hátrányos helyzetű emberekkel, csak azért, mert azok kiállnak jogaikért, és – mit nem mernek – ellenvéleményt fogalmaznak meg a tárca hivatalnokainak etikátlan viselkedésével szemben. Tehát az ügy akkor zárul le, miután a NEFMI teljesítette a törvényekben rá nézve kötelező feladatát, a szolgáltatást igénylő látássérültek számára elfogadható módon.

Tartunk attól, hogy ilyen megtévesztésre törekvő és lekezelő politikára lehet számítani, amíg Réthelyi Miklós a miniszter, Bernáth Ildikó a miniszteri biztos, Szőke László a főosztályvezető, amíg a nevükkel jegyzett NEFMI hitelessége nem kopik el annyira, hogy vállalhatatlanok lesznek. Úgy tűnik, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetésének etikátlan manőverei nem tették érzékennyé a kormányzatot arra, hogy teljesítse törvényben vállalt kötelezettségeit a látássérült emberek irányába. Kötelességünk törvényes eszközökkel tenni azért, hogy gyökeresen megváltozzon a kormányzat hozzáállása. Állami akarat nélkül hasztalan időtöltés a jövő nemzedékek sorsa felett merengni, mert a hátrányos helyzetű és a fogyatékos emberek társadalmi integrációja, munkavégzése, adóforintjai nélkül tovább szegényedik Magyarország.
 
2011. március 24.

Látássérült Állampolgárok Jogaiért Mozgalom

Szólj hozzá!

Címkék: szőke demonstráció lászló miklós ildikó látássérült bernáth réthelyi


A bejegyzés trackback címe:

https://munkahelykell.blog.hu/api/trackback/id/tr602769173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása